Lasten Joen Yö

Kaikille avoin Joen yö tarjoaa toimintaa lapsille ja lapsenmielisille. Joensuulaiset järjestöt ovat toteuttamassa lapsille mielekkäitä muistoja ja kokemuksia. Tarjolla on muun muassa draamaseikkailua, saippuakuplatansseja sekä katuliitupiirtelyä, kasvo- ja käsimaalauksia sekä askartelua. Joen yönä pääsee myös tutustumaan Joensuun Bunkkerimuseoon ja erilaisiin liikunta- ja urheilulajeihin Areenalla sekä seuraamaan lapsille suunnattuja lyhytelokuvia Taitokorttelissa. Näitä ei kannata missata! Ohjelmaa tarjolla aamusta ilta myöhään asti. Tervetuloa!

 

Perheentalo

Perhetalo on lämminhenkinen oleskelupaikka, jossa pääset viettämään aikaa ja tapaamaan muita perheitä. Pelien ja leikkien lomassa voi syödä omia eväitä ja juoda kahvia ja teetä. Perheentalo löytyy osoitteesta Rantakatu 15.

Perheentalolla hassutellaan saippuakuplatansseissa ja piirrellään katuliiduilla.

Vaihtotorille voi tuoda lastenvaatteita ja sieltä voi hakea vaatteita. Ylijääneet vaatteet toimitamme Hope ry:lle. 

  • Perheentalo avoinna 9.00 - 19.00.
  • Hyvän mielen vaihtotori on avoinna klo 10–20.

 

Nuoret Kotkat

Nuoret Kotkat on lasten etua ajava sosiaalidemokraattisiin arvoihin perustuva valtakunnallinen etujärjestö. Yhdessä toimiminen opettaa lapsille ja nuorille tiimityöskentelyä, solidaarisuutta, yhteisöllisyyttä, vastuuntuntoa ja tasa-arvoa. Toiminnan kantavana voimana on antaa lapsille mukavaa yhdessä oloa turvallisten aikuisten seurassa.

Pohjois-Karjalan Nuoret Kotkat leikittävät lapsia ja lapsenmielisiä Rantapuiston leikkikentällä klo 16-18. Luvassa muun muassa valokuvasuunnistusta sekä kasvo- ja käsimaalauksia.

Trash Heroes

Trash Heroes on kahden tanssija-koreografin Panu Varstalan sekä Antti Lahden ehdotus paremmasta kaupungista.  Osallistava kaupunkiesitys kannustaa tanssimaan ja pitämään lähiympäristöstään huolta. Polkupyöräkaksikko liikkuu Rantapuiston ja Ilosaaren alueella klo 17–19. Yleisöllä on mahdollisuus tanssia aurinkoenergialla soivan musiikin tahdissa.

Trash Heroes on myös mukana kello 16 alkavassa pyöräkadun avajaisissa.

Mukulakatu

Mukulakatu on tunnelmallinen puukaupungin kuja taloineen, toreineen ja satamineen. Se on täynnä monenlaista toimintaa, tekemistä ja elämyksiä. Ja kaikki tämä on tehty varta vasten lapsille. Nukketeatteria, roolileikkejä ja tarinoita kerrataan vielä kotonakin.

Joen Yönä Mukulakadulle kootaan askarrellen yhteistä metsää.

Mukulakadun ovet ovat avoinna vieraille kello 21 asti Carelicumilla, osoitteessa Koskikatu 5. Tervetuloa!

Juuret pystymetsässä

Pohjois-Karjalan museo Hilman 100-vuotisjuhlanäyttelyn teemaksi on valittu metsä ja puu, sillä niiden merkitys Pohjois-Karjalan maakunnan ja koko Suomen historialle on kiistaton. Metsä ja puu ovat luoneet tänne teollisuutta ja tuotteita sekä yhä enenevässä määrin vapaa-ajan hyvinvointia.

Puun tärkeys raaka-aineena näkyy myös museon kokoelmassa, jonka perusta ovat sata vuotta sitten talteen kerätyt kirveet, pärepihdit, rukinlavat, tuohipullot ja -vakat ja monet muut puusta tehdyt tai puuntyöstöön tarkoitetut tarve-esineet. Juhlanäyttelyyn näille sympaattisille kansanesineille on rakennettu niiden ansaitsemat puitteet.

Kokoelmien harvinaisempia esineitä ovat metsästä saadut taikakalut sekä Suomen vanhin säilynyt moottorisaha. Muuttunutta metsätaloutta esittelevät metsätyökuvat eri vuosikymmeniltä. Nykyaikaisempia mutta edelleen metsään mieltyviä esineitä edustaa katsaus Pohjois-Karjalan partiolippukuntien huiveihin.

Näyttelyn on suunnitellut Joensuun kaupunginteatterin lavastaja Iris Routa Pohjois-Karjalan museon laatimaan käsikirjoitukseen. Näyttelyrakenteiden toteutuksessa päävastuun kantoi museo. Hirsitöistä ja niiden pystytyksestä vastasi Karelian Puutec Oy. Lisäksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun lavastajalinjalle kuuluu kiitos monista näyttelyn rakenneratkaisuista.

Pohjois-Karjalan Museo Hilma avoinna klo 10–21 osoitteessa Koskikatu 5. Vapaa pääsy!

 

Bunkkerimuseo

Joen Yön Bunkkermuseo klo. 15 - 18

Joensuun bunkkerimuseon alueella voi tutustua talvisodan jälkeen rakennettuun kahteen teräsbetonibunkkeriin ja Salpalinjan linnoitusrakenteisiin. Sisälle bunkkereihin on koottu tietoa Salpalinjan historiasta sekä sota-ajan esineistöä. Bunkkerimuseo sijaitsee Veteraanipuiston rantamaisemissa Marjalan kaupunginosassa, aivan Höytiäisen kanavan suulla. 

Bunkkerimuseolla on tarjolla Pertti Keräsen esitelmä Veteraanin muistelut talvisodasta Kollaalla, Wanhain Tawarain myyjäiset, Bunkkerimuseon opastukset, laserpistooliammuntaa sekä herkullisia muurinpohjalettuja sekä makkaranpaistoa. Tervetuloa!

Osoite: Virrantaus 7, 8040 Joensuu

Kypsät Tammat

Kypsät tammat ry on hoito- ja kasvatusalan ammattilaisista koostuva ryhmä, joka järjestää kaikenikäisille sopivia elämys- ja tarinaseikkailuja, jotka pohjautuvat seikkailukasvatukseen ja eläinavusteiseen toimintaan. 

Tuttuihin tarinoihin perustuvissa seikkailuissa koetaan sopivasti haasteita, jännitystä ja yhdessä tekemisen ja onnistumisen iloa!

Kypsät Tammat ry järjestää draamaseikkailun kaikenikäisille taaperosta kouluikäisiin lapsiin klo 18.00. Seikkailun kesto on yksi tunti. Seikkailu alkaa Perheentalon läheisyydestä osoitteesta Rantakatu 15.

Matalakynnys ry

Oletko koskaan pohtinut, kuinka miekkailussa hämätään vastustajaa? Tiedätkö, kuinka karttaa luetaan tai kompassia käytetään? Kiinnostaisiko kamppailulajit tai kenties luistelu quad-rullaluistimilla? Matala Kynnys Ry tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia lapsille ja nuorille. 

Matalakynnys ry toiminnan tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa lasten alueellisia liikunnan harrastamismahdollisuuksia. Keskiössä ovat harrastehenkisyys, kokeilumahdollisuudet, edullisuus sekä liikunnasta innostuminen ilman sitoutumispakkoa ja kilpailullisia tavoitteita. Toiminta on suunnattu 7-17 vuotiaille lapsille ja nuorille. Lajeihin pääsee tutustumaan/ilmoittautumaan matalakynnys.fi-nettisivujen kautta.

Joen Yö -tapahtumassa toiminnassa mukana olevat seurat ja lajit esittäytyvät Joensuun Areenalla klo 18-20. Tarjolla on monenkirjavia elämyksiä rasti- ja pelipisteiden muodossa, joissa on mahdollista kokeilla erilaisia liikunta- ja urheilulajeja. Monipuolisia elämyksiä yksilölajeista joukkuelajeihin tarjoavat muun muassa Hiihto Kataja, Joen Mawashi, Karjalan Kalpa, Roller Derby sekä Kalevan Rasti.  

Tervetuloa liikkumaan!

 

Pelätinten Yö

Joensuun 4H-yhdistys on voittoa tavoittelematon nuorisojärjestö ja sen toimintaa ohjaavat järjestön yhteinen päämäärä, toiminta-ajatus, arvot ja toimintaperiaatteet. Joensuun 4H-yhdistyksen tarkoituksena on 4H-nuorisotyön avulla voimistaa nuorten omatoimisuutta, yritteliäisyyttä ja käytännön taitojen hallintaa. 4H tukee nuorten terveitä elämäntapoja, kestävän kehityksen kunnioittamista sekä kansainvälistymistä. Toiminnallamme edistämme nuorten elämänhallintaa, ehkäisemme heidän syrjäytymistään sekä edistämme nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia.

Joensuun 4H-yhdistys järjestää "Pelätinten yö" -tapahtuman, jossa tarkastellaan erilaisia elämäntarinoita linnunpelättimistä koostuvien hahmojen muodossa. Tule mukaan rakentamaan oma linnunpelättimesi ja jakamaan sen tarina Joen yössä. Pelättimet jäävät Joen yön ajaksi esille keskustaan, jossa he esittäytyvät paremmin ja sinun on mahdollista tutustua heidän tarinoihinsa. Pelättimiä rakennetaan Rantapuistossa Kaupungintalon pohjoispuolella klo 12–17.

Treetop

Treetop seikkailupuisto on turvallinen, liikuttavan hauska luontoelämys, jossa voi haastaa itsensä fyysisessä kunnossa, tasapainoilussa, ongelmanratkaisussa sekä rohkeudessa.

Treetop-seikkailupuisto on avoinna Joen yössä klo 17-21 säävarauksella. Illan hämärtyessä valaisemme seikkailupuiston LED-valoilla ja nuotiolla. Omia lamppuja ei tarvita! Suosittelemme varaamaan kiipeilypaikat ennakkoon varausjärjestelmämme kautta. Ohjelmassa on kiipeilyn lisäksi makkaranpaistoa nuotiolla. Tapahtuman aikana kaikki ennakkoon ilmoittautuneet pääsevät kiipeilemään kaksi yhden hinnalla. Maanpinnalta katseleminen ja paikan päällä käyminen eivät maksa mittään! Osoite: Mehtimäenaukio 2 (Areenan takana).

Pakkahuone

Pakkahuone tarjoaa ohjelmaa tasatunnein lapsille ja aikuisille klo 15-20 välisenä aikana. Esiintymässä mm. Teatteri Fiasko, Vääräpyörä, Joensuun Vapaa Teatteri, Joensuun Muusikot sekä Nuorisoryhmä ”Ryanin ystävät 3”. Ohjelmaa tarjolla osoitteessa Rantakatu 2.

Teatteri Fiasko:

Ann Toumin teos LUKUSALI vie katsojat Amerikkaan ja Duluthin kaupunkiin, kirjaston lukusaliin kylmänä tammikuisena päivänä vuonna 1970. (Esitys on matkalla Minneapolisiin ja Duluthiinn FinnFest 2017/Suomi 100 -tapahtuman ohjelmistoon)

Vääräpyörä:

10 vuotta eikä suotta! Otteita Pakkahuoneen ensimmäisestä näyttämöteoksesta eli Leena Halosen monologiesityksestä 7 kuoleman syntiä vuodelta 2007 ja lauluja Save me! näytelmästä vuodelta 2017.

Pentti-sedän matkalaukkuteatterin pehmolelunäyttelijät esittävät Marko Turusen johdolla omintakeisen tulkintansa tunnetusta, vielä salaperäisyyden harson alla uinuvasta sadusta.

Joensuun Vapaa Teatteri:

Parpalan Tiinan monologeja näytelmästä Muistipalatsi.

Joensuun Muusikot ry:

Esiintymässä kujeilevat klarinetit " Con amoroso", kujeileva klarinettikvartetti esittää viihteellisiä kotimaisia sävelmiä, hempeistä tunnelmista hurjaan polkkaan. Esiintymässä myös fagottiduo ”Duo humorosa”, joka luo tunnelmaa matalan rekisterin kiehtovalla soinnilla ja taiturillisella sävelmaalailulla uudemman musiikin pauloissa.

Nuorisoryhmä "Ryanin ystävät 3":

Ryhmä syöksyy musiikin ja fyysisen teatterin keinoin urbaanin hektisen päiväkiireen ja lumotun, salamyhkäisen yön metamorfoosien maailmaan. Kunnes päivän ensi säteet taas palauttavat tasapainon.

 

Taitokorttelin lyhytelokuvanäytös lapsille

Taitokorttelissa valkokankaalla nähdään yli 3-vuotiaille sopivia eurooppalaisia lyhytanimaatioita. Lyhytelokuvat lapsille alkaa kello 20:00 Taitokorttelissa, Koskikatu 1. Kesto 48 min.

Yhteistyössä Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali.

Nappaa se!, Ranska 2015 Ohjaus Paul Bar, Marion Demaret, Nadège Forner, Pierre-Baptiste Marty, Julien Robyn, Jordan Soler

Nelisormimangustien lauma suojelee pesänsä luona olevaa, heille rakasta ja ainutlaatuista hedelmää. Mutta korppikotka on päättänyt häiritä heidän rauhaansa...

Pikku Suutari, Ranska 2015 Ohjaus Galaad Alais, Terry Bonvard, Charley Carlier, Romain Cislo, Pierre-Yves Lefebvre, Philippe Lim, Benjamin Mariotte, Karen Nawfal

Suutari on niin taitava käsistään, että hänen tekemänsä kengät heräävät eloon. Kuka olisi uskonut, että ne tulevat vielä jokin päivä auttamaan häntä?

Yön sirkus, Slovakia 2015 Ohjaus Martin Smatana

Yhtenä tähtikirkkaana yönä pieni poika, jonka pää on täynnä mielikuvitusta, pääsee todistamaan unenomaisia sirkusnäytöksiä.

Koala ulkoavaruudessa, Sveitsi 2014 Ohjaus Daniel Harisberger

Astronauttikoala syöksyy vieraisiin galakseihin ja tutkii uusia maailmoja. Valitettavasti astronautti on harvinaisen kömpelö ja vieläpä huono-onninen. Hänellä ei ole mitään mahdollisuutta päästä pois oudolta planeetalta, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin selvitä yksin tässä erikoisessa maailmassa.

Pussirotta, Saksa 2014 Ohjaus Paul Cichon

Toimistossa oleva kahvinkeitin on työntekijöiden kovassa käytössä. He eivät tiedäkään, että laite on pikkuruinen keittiö ja jokainen kuppi on pussirotan suodattama. Mutta eräänä päivänä...

Näytön paikka, Saksa 2015, Ohjaus Elena Walf

Kolme mahtavaa vuorta esittelee toinen toisilleen omaisuuksiaan – öljyä, kultaa ja tulta. Niiden vieressä olevan pienen vuoren omaisuus vaikuttaa mitättömältä ja hyödyttömältä. Animaatio osoittaa, kuinka harjaan johtavia ensivaikutelmat voivatkaan olla.

Akouo, Ranska 2015 Ohjaus Claire Souquet, Sophie Annibal, Sophie Stanculescu, Nina Degrendel, Sophie Heidenreich

Tasaisessa ja tyynessä maailmassa pikkutyttö tapaa kumman olennon. Sitten alkaa muodostua mahtavia maisemia...

Pian nyt!, Belgia 2015 Ohjaus Margot Reumont

Hedelmäjoukko ahtautuu raivoisan musiikin rytmissä ruuhka-ajan metroon, jonka pääteasema on supermarketti.

Siisti peura, Unkari 2015 Ohjaus Ors Barczy

Ihastuttava kaakaota lipittävä peura siivoaa talonsa edustan innokkaasti joka päivä. Kuitenkin epäilyttävä jokaöinen maanjäristys synnyttää uuden sotkun päivästä toiseen, mikä tekee kaverimme elämästä sietämätöntä.

Steelpannuorkesteri Rosteri

Rosteri on vapaaopiston aikuisorkesteri, joka viihdyttää aidoilla steelpannuilla Joen yössä kello 18:00 alkaen Suvantosillan alapuolella.